Så blev Byahusets vänner Kulturföreningen Trycket

Föreningen Byahusets vänner bildades 1994 och köpte det stora huset på Lundavägen i S:a Sandby 1997. Huset var en fd industrilokal där det bla fanns ett tryckeri. Huset döptes till Byahuset.

Visionerna var stora, idéerna många och viljan att skapa ett allaktivitetshus för hela S:a Sandby var stor och entusiastisk. Det behövdes en plats för ungdomarna i byn att vara i.

Huset skulle vara en samlingsplats för olika föreningar i byn. Viola Nyström var en av de mest engagerade personerna i skapandet av Byahuset.

Kommunen var med på noterna i början och Byahusets vänner fick ganska bra ekonomiskt stöd. Huset sjöd av liv. Där fanns fritidsgård, gym, restaurang och andra föreningar.

Huset är stort (2500 kvm), gammalt och i stort behov av underhåll. Byahusets vänner renoverade stora delar av huset. Bla ny ventilation, nya utrymningsvägar och duschutrymmen. Arbetet var stort och ekonomin ansträngd. Kommunens bidrag halverades efter hand.

2012 skapades Kulturhuset Trycket och det arrangerades många kulturhändelser på Trycket.

Viola Nyström klipper det röda bandet under invigningen av Kulturhuset Trycket

När föreningen vill utöka med en ny teater/konsertlokal så visade det sig att huset saknade bygglov och låg på industrimark. Efter 20 år med tillfälliga bygglov var det slut med det. För att få permanent bygglov började föreningen uppdateringsarbetet med brandskydd, nödutgångar, tillgänglighet och planändringsansökan.

Ett gammalt bilgarage blev teaterlokalen Garaget

I december 2018 fick föreningen äntligen bygglov, men lyckan blev kort och bygglovet överklagades. Tillbaka på ruta ett.

Nu gick luften, lusten och orken ur föreningen. 2019 såldes Byahuset till Håkan Eksandh och Hexaron AB.

Föreningen Byahusets vänner bytte namn till Kulturföreningen Trycket och blev hyresgäster i Byahuset.

Musikbruncher, konserter, teaterföreställningar och mycket mer kan man njuta av i Kulturhuset Trycket